Pocherat ägg med kryddig lax, sparris och körvelhollandais

Katja Palmdahl

Pocherat ägg med kryddig lax, sparris och körvelhollandais

Av: Katja Palmdahl

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

Servera ägg och lax på en god toast och bjud gärna lite sparris till. Avsluta med hollandaise och nykvarnad svartpeppar! /Katja Palmdahl

Ingredienser

portioner

ägg

  • 4 ägg
  • 1 l vatten
  • 3 msk vitvinsvinäger

lax

  • 4 skivor kallrökt lax
  • svartpeppar
  • chilifrukt
  • limefrukt, skal av (eller citronskal)
  • fänkålsfrö, krossade
  • dill, finhackad

Hollandaise

  • 2 äggulor
  • 2 msk vatten
  • 120 g osaltat smör
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar (efter smak)
  • 1 msk citronsaft och lite fint rivet skal
  • 2 msk körvel, hackad

Gör så här

Ägg

  1. Koka upp vatten och vinäger.
  2. Knäck ett ägg i en liten kopp.
  3. Sänk värmen så att vattnet sjuder och häll försiktigt ner ägget i vattnet.
  4. Pochera ägget 3-5 minuter. Pochera max 2-3 ägg åt gången för bästa resultat.
  5. Låt rinna av och krydda med salt.

Lax

  1. Krydda laxskivorna och låt marinera en liten stund.

Hollandaise

  1. Smält smöret på låg värme i en kastrull.
  2. Vispa ihop äggulor och vatten i en bunke i ett sjudande vattenbad.
  3. Vispa tills det börjar tjockna.
  4. Vispa då ner smöret, först droppvis och sedan i en fin stråle. Undvik bottensatsen av smöret.
  5. Smaka av med salt, vitpeppar och citron.
  6. Vänd ner finhackad körvel och servera med ägg och lax bums!