Pocherat ägg med kryddig lax, sparris och körvelhollandais

Från Nyhetsmorgon

Servera ägg och lax på en god toast och bjud gärna lite sparris till. Avsluta med hollandaise och nykvarnad svartpeppar! /Katja Palmdahl

6 april 2010
Visa mer
4

Du behöver

Ägg

  • 4 st ägg
  • 1 l vatten
  • 3 msk vitvinsvinäger

Lax

  • 4 skivor kallrökt lax
  • svartpeppar
  • chili
  • Lime- eller citronskal
  • Fänkålsfrön, krossade
  • dill, finhackad

Hollandaise

  • 2 st äggulor
  • 2 msk vatten
  • 120 g osaltat smör
  • Salt, efter smak
  • Vitpeppar, efter smak
  • 1 msk citronsaft och lite fint rivet skal
  • 2 msk hackad körvel

Gör så här

  1. Ägg
    Koka upp vatten och vinäger.
  2. Knäck ett ägg i en liten kopp.
  3. Sänk värmen så att vattnet sjuder och häll försiktigt ner ägget i vattnet.
  4. Pochera ägget 3-5 minuter. Pochera max 2-3 ägg åt gången för bästa resultat.
  5. Låt rinna av och krydda med salt.
  6. Lax
    Krydda laxskivorna och låt marinera en liten stund.
  7. Hollandaise
    Smält smöret på låg värme i en kastrull.
  8. Vispa ihop äggulor och vatten i en bunke i ett sjudande vattenbad.
  9. Vispa tills det börjar tjockna.
  10. Vispa då ner smöret, först droppvis och sedan i en fin stråle. Undvik bottensatsen av smöret.
  11. Smaka av med salt, vitpeppar och citron.
  12. Vänd ner finhackad körvel och servera med ägg och lax bums!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept