Älgfärsbullar med kantarell- och rotsakspytt

4

Du behöver

  • 1 dl ströbröd
  • 2 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1 st finhackad gul lök
  • salt, vitpeppar och kryddpeppar
  • 300 g älgfärs
  • 200 g fläskfärs (eller enbart 500 g blandfärs)
  • smör eller margarin till stekning

Pytt:

  • 400 g potatis
  • 100 g rotselleri
  • 100 g morot
  • 1 st gul lök
  • 200 g kantareller
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • salt och peppar
  • Pressgurka:
  • 1 st tunt hyvlad gurka
  • 2 msk ättikssprit
  • 4 msk socker
  • 5 msk vatten
  • rikligt med persilja

Gör så här

  1. Blötlägg ströbröd i mjölk. Blanda sedan ihop alla ingredienser till en färs. Smaka av med salt, peppar och ev en nypa socker. Forma till bollar och stek dem i matfett.
  2. Pytt: Skala och tärna grönsakerna och råstek dem med kantarellerna. Slå på grädden och låt koka ihop. Smaka av.
  3. Pressgurka: Låt gurkan ligga tillsammans med salt en stund för att dra ur vattnet. Gör under tiden lagen av ättikssprit, socker och vatten. Rör tills sockret löst sig. Krama ur gurkan, lägg ner i lagen och strö över persiljan.
  4. Servera älgfärsbullarna med kantarellpytt och pressgurka.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept