Soppa på gula kantareller och sherry

Soppa på gula kantareller och sherry
Foto: Ewa Andinsson
Katja Palmdahl
Katja Palmdahl

Soppa på gula kantareller och sherry

Av: Katja Palmdahl

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

Kantarellsoppa med god smak av sherry, timjan, vitlök och rotselleri. Mixa soppan slät men toppa med några hela, smörstekta kantareller. Recept ur boken Katjas kantareller.

Sommelier Daniella Lundh Egenäs dryckestips: 

Sherry är oerhört underskattat vid middagsbordet men jag skulle vilja kalla svamp och sherry för kompisar. Sherry till svampsoppa är nästintill en självklarhet och har du inte testat förut är det verkligen dags. Att matcha drycken med en av ingredienserna i soppan är också något som lyfter upplevelsen. En torr finosherry med sin jästiga karaktär är gott som aperitif vilket gör att glaset kan få följa med till middagsbordet och paras ihop med soppan. Testa exempelvis Fino Inocente. Serveras runt 10 grader för bästa upplevelse. Monteguado Palo Cortado, är snäppet vassare med mer muskler och en perfekt kombination till svampsoppa.

Ingredienser

portioner
  • 1 l kantareller
  • 50 g rotselleri, tärnad
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 1 krm torkad timjan
  • 3 msk torr sherry
  • 7 dl kycklingbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • smör, att steka i

Topping

  • 3-4 msk crème fraîche
  • kantareller, smörstekta, gärna lite mindre
  • färsk timjan

Gör så här

  1. Stek kantareller, rotselleri, lök, vitlök och timjan i smör.
  2. Slå på sherry, buljong, mjölk och grädde och låt soppan koka ihop på svag värme i ca 20 minuter.
  3. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.
  4. Servera din kantarellsoppa med lite crème fraiche, nystekta små kantareller och färsk timjan.