Soppa på gula kantareller och sherry

Soppa på gula kantareller och sherry
Foto: Ewa Andinsson
Från Nyhetsmorgon

Kantarellsoppa med god smak av sherry, timjan, vitlök och rotselleri. Mixa soppan slät men toppa med några hela, smörstekta kantareller. Recept ur boken Katjas kantareller.

Sommelier Daniella Lundh Egenäs dryckestips: 

Sherry är oerhört underskattat vid middagsbordet men jag skulle vilja kalla svamp och sherry för kompisar. Sherry till svampsoppa är nästintill en självklarhet och har du inte testat förut är det verkligen dags. Att matcha drycken med en av ingredienserna i soppan är också något som lyfter upplevelsen. En torr finosherry med sin jästiga karaktär är gott som aperitif vilket gör att glaset kan få följa med till middagsbordet och paras ihop med soppan. Testa exempelvis Fino Inocente. Serveras runt 10 grader för bästa upplevelse. Monteguado Palo Cortado, är snäppet vassare med mer muskler och en perfekt kombination till svampsoppa.

17 augusti 2013
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 l gula kantareller
  • 50 g rotselleri, tärnad
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 1 klyfta klyfta, hackad
  • 1 krm timjan
  • 3 msk torr sherry
  • 7 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • salt och peppar
  • smör, att steka i

Topping

  • 3-4 msk crème fraiche
  • små smörstekta kantareller
  • färsk timjan

Gör så här

  1. Stek kantareller, rotselleri, lök, vitlök och timjan i smör.
  2. Slå på sherry, buljong, mjölk och grädde och låt soppan koka ihop på svag värme i ca 20 minuter.
  3. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.
  4. Servera din kantarellsoppa med lite crème fraiche, nystekta små kantareller och färsk timjan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept