Gös med duchessepotatis med citronhack à la Harrisson och sparris

Gös med duchessepotatis med citronhack à la Harrisson och sparris
Foto: TV4

Gös med underbar sparris och syrligt citronhack. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

23 februari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 st citroner
  • 2 dl socker
  • 2 msk salt

Fisk

  • 4 st gösfiléer
  • 2 dl vitt vin
  • citronpeppar
  • paprikapulver
  • salt
  • 1 msk smör
  • 1 st citron
  • 1 paket grön sparris

Duchessepotatis

  • 1 kg potatis
  • persilja
  • dill
  • salt och peppar
  • 2 st äggulor
  • 0,5 dl grädde
  • mandelflarn

Saffransås

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 st fiskbuljongsträning
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl vin (samma vin som serveras till maten)
  • 1 msk smör
  • 1 msk maizena

Gör så här

  1. Citronhack: Skölj och skala citronerna, endast det gula. Koka skalen i vatten. Skär bort det vita på citronerna. Ta bort kärnorna och haka citronköttet. Blanda socker och salt i en bunke. Lägg i citronhacket, låt ligga ett par timmar. Strimla de kokta skalen fint och blanda med det picklade citronköttet.
  2. Fisk: Salta och peppra filéerna. Vik ihop dem. Sätt en tandpetare i varje filé så de håller ihop. Pensla en ugnsfast form med smöret. Lägg i fisken i formen. Häll över vinet. Sätt in i ugnen på 190 grader cirka 25 minuter (beroende på tjocklek). Koka sparrisen enligt anvisningarna på paketet. Pudra fisken med paprikapulvret.
  3. Potatis: Koka potatisen. Blanda samman alla ingredienser med en elvisp. Packa moset i former. Toppa med mandelflarn. Sätt in i ugnen på 190 grader cirka 25 min, tills potatisen fått fin färg
  4. Saffranssås: Koka ihop grädde, buljong och crème fraiche. Låt det puttra i cirka 5 minuter. Tillsätt vinet och låt det koka i ytterligare 5 minuter. Vispa i smöret och maizenan. Blanda i saffran i hälften av såsen.
  5. Servera fisken med potatisen, saffransåsen och sparris. Citronhacket kan man servera bredvid. Använd både saffranssåsen och den vita såsen som en spegel på tallriken.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept