Gös med duchessepotatis med citronhack à la Harrisson och sparris

Gös med duchessepotatis med citronhack à la Harrisson och sparris
Foto: TV4

Gös med duchessepotatis med citronhack à la Harrisson och sparris

Av: Katarina Feltendahl

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

Gös med underbar sparris och syrligt citronhack. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 citroner
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk salt

Fisk

  • 4 gösfiléer
  • 2 dl vitt vin
  • citronpeppar
  • paprikapulver
  • salt
  • 1 msk smör
  • 1 citron
  • 1 förp grön sparris

Duchessepotatis

  • 1 kg potatis
  • persilja
  • dill
  • salt
  • peppar
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl grädde
  • mandelspån

Saffransås

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk smör
  • 1 msk majsstärkelse

Gör så här

  1. Citronhack: Skölj och skala citronerna, endast det gula. Koka skalen i vatten. Skär bort det vita på citronerna. Ta bort kärnorna och haka citronköttet. Blanda socker och salt i en bunke. Lägg i citronhacket, låt ligga ett par timmar. Strimla de kokta skalen fint och blanda med det picklade citronköttet.
  2. Fisk: Salta och peppra filéerna. Vik ihop dem. Sätt en tandpetare i varje filé så de håller ihop. Pensla en ugnsfast form med smöret. Lägg i fisken i formen. Häll över vinet. Sätt in i ugnen på 190 grader cirka 25 minuter (beroende på tjocklek). Koka sparrisen enligt anvisningarna på paketet. Pudra fisken med paprikapulvret.
  3. Potatis: Koka potatisen. Blanda samman alla ingredienser med en elvisp. Packa moset i former. Toppa med mandelflarn. Sätt in i ugnen på 190 grader cirka 25 min, tills potatisen fått fin färg
  4. Saffranssås: Koka ihop grädde, buljong och crème fraiche. Låt det puttra i cirka 5 minuter. Tillsätt vinet och låt det koka i ytterligare 5 minuter. Vispa i smöret och maizenan. Blanda i saffran i hälften av såsen.
  5. Servera fisken med potatisen, saffransåsen och sparris. Citronhacket kan man servera bredvid.
  6. Använd både saffranssåsen och den vita såsen som en spegel på tallriken.