Katalansk lammgryta

Katalansk lammgryta
Foto: TV4

En av de mest välkända klassiska risrätterna är utan tvekan den spanska paellan. Den kan varieras i det oändliga med alltifrån kyckling och lamm till kanin och annat vilt och allsköns skaldjur. Den här grytan är nära släkt med paellan men inte så omständlig att laga. Sallad är gott till.

12 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 700 g benfritt lammkött
  • 2 gula lökar
  • 1 burk hela tomater
  • 250 g djupfrysta ärter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 g saffran (1 paket)
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 6 dl hönsbuljong
  • 4 dl ris
  • smör
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär tomaterna grovt, spara spadet. Fräs lök och vitlök lätt i någon minut utan att bryna, lägg över i en gryta. Tillsätt buljong, tomaterna med sitt spad, timjan, lagerblad, saffran och salt och peppar.
  2. Skär köttet i tvåcentimeterstärningar. Bryn köttet väl runt om, lägg över det i grytan och låt grytan sjuda under lock på ganska svag värme i 1 timme.
  3. Blanda i riset och låt grytan sjuda på svag värme i ytterligare 20 minuter, ta en titt i grytan emellanåt och fyll eventuellt på med mer buljong eller vatten. 5 minuter före full tid blandar du i ärterna. Servera rätten direkt ur grytan.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept