Kokt hälle med butternutkräm och baconströssel

1h 10 min
4
Kokt hälle med butternutkräm och baconströssel
Foto: TV4

Hälleflundra med en oemotståndlig balans av surt, sött och salt. Häng med på en resa från Norge till Sydafrika.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


23 december 2011
Visa mer
1h 10 min
4

Du behöver

  • 1,5 kg butternut
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 2 dl färska kantareller eller annan svamp
  • 80-100 g bacon
  • 800 g hälleflundra
  • 100 g gröna bönor
  • 2 msk lingon

Gör så här

  1. Butternut
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Dela och kärna ur butternuten, lägg på plåt i klyftor, ringla olivolja och havssalt på.
  3. Rosta i ugnen i en timme.
  4. Se till att det inte blir bränt utan bara mjukt.
  5. Ta ut butternuten ur ugnen, låt svalna så du kan gröpa ur den utan att bränna dig.
  6. Handmixa med salt, peppar och crème fraiche.
  7. Precis innan servering, hetta upp krämen i en kastrull.
  8. Baconströsslet
    Finhacka fläsket och stek på högsta värmen i några minuter.
  9. Dra av till lägre temperatur och låt ligga några minuter så att det verkligen blir knaprigt.
  10. Häll av baconbitarna på ett smörpapper.
  11. Försök få så torrt som möjligt genom att byta smörpapper efter ett tag.
  12. Svamparna
    Stek kantarellerna i smör på sexan i några minuter tills de fått fin färg.
  13. Bönorna
    Koka upp vatten, lägg i bönorna och låt dem sjuda i ca 5 minuter.
  14. Ta sedan av kastrullen, häll och tappa upp kallvatten i kastrullen och låt bönorna stanna i kokningsprocessen och de får behålla en fin färg.
  15. Precis innan servering, hetta upp dem i stekpannan i lite smör.
  16. Hälleflundran
    Lägg hälleflundran på en bädd av salt i en form, vänd på fisken så en ny yta får suga in salt några gånger i ca 10 minuter sammanlagt.
  17. Koka upp vatten i en stor kastrull, ställ av kastrullen vid sidan av och lägg ned fiskbitarna och låt dem ligga i 10 minuter med locket på.
  18. Ta upp med hålslev och droppa av.
  19. Lägg fisken på mitten av tallriken och strö ut kantarellerna i ett brett streck bredvid.
  20. Lägg ut en slev butternutkräm ovanpå svamparna.
  21. Lägg ett knippe gröna bönor mellan fisken och krämen.
  22. Toppa fisken med baconströsslet och garnera tallriken med lingon utspridda en och en. Servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept