Chokladbakelse med vaniljsås

4

Du behöver

Botten:

  • 50 g smält choklad (välj din favoritchoklad)
  • 1 dl rispuffar

Chokladkräm:

  • 5 äggulor
  • 0,75 dl farinsocker
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 135 g choklad (gärna mörk)
  • 2 gelatinblad
  • 0,5 vaniljstång
  • socker

Gör så här

  1. Botten:
  2. Blandas väl och lägg i som botten i ringar (ca 5 cm höga och 6 cm i diameter/eller vanliga kaffekoppar), ca 1 cm tjockt lager. Ställ sedan i kyl ca 5 min.
  3. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  4. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och lite socker.
  5. Vispa lätt upp äggula och farinsocker.
  6. Rör ned äggvispet i mjölkblandningen och låt sjuda upp under omrörning till 85 grader. Tag bort från spisen, fortsätt att röra någon min så det inte blir äggstanning av eftervärmen (tag bort ca 1/2 dl till sås). Låt svalna till 20 grader.
  7. Tillsätt gelatinbladet i såsen och häll det över den finhackade chokladen.
  8. Blandas till en slät kräm och slå över risbottnarna i valfri ring eller kopp.
  9. Dekor: Tag en osthyvel och dra längder på en chokladkaka.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept