Terrine på oxsvans med anklever och kryddpepparsås

8

Du behöver

  • 4 kg sågad oxsvans, brynt i ugnen
  • 2 st skalade lökar grovt hackade
  • 2 st skalade hackade morötter
  • 7 klyftor vitlök grovt skurna
  • 5 st lagerblad
  • 20 st korn kryddpeppar stötta
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 1 flaska rött vin
  • 2 dl Madeira
  • 1 dl socker
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 120 g ankleverterrine

Gör så här

  1. Bryn oxsvansen i ugnen ca 45 min på 225 grader.
  2. Bryn grönsakerna i stor kastrull.
  3. Lägg i oxsvansen och slå på vinet och vinägern i kastrullen.
  4. Fyll upp med vatten så att det täcker med god marginal.
  5. Låt puttra i minst 10 timmar.
  6. Tag upp svansen och plocka den fri från benet.
  7. Lägg det plockade köttet i en kastrull.
  8. Sila av buljongen från koket.
  9. Spara 2 liter till såsen.
  10. Slå buljongen över köttet och låt koka in helt.
  11. När vätskan har försvunnit tillsätt sockret och smaka av med
  12. Salt och peppar.
  13. Lägg oxsvansen i botten på en terrineform.
  14. Skär anklevern i stavar och lägg i mitten.
  15. Fyll sedan upp med oxsvans hela vägen.
  16. Låt stå över natten.
  17. Koka ner de 2 litrarna till såsen tills 2 dl återstår.
  18. Vill du ha mer kryddpepparsmak tillsätt mer peppar.
  19. Skär upp och servera med en god sallad gärna med ett fruktigt inslag ex äpple.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept