Rotfruktsgratinerad lax med olivfrästa grönsaker

Rotfruktsgratinerad lax med olivfrästa grönsaker
Foto: TV4

Rotfruktsgratinerad lax med olivfrästa grönsaker

Av: Karl-Johan Hegborn

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

En lax som är superenkel att tillreda och som både är nyttig och god.

Ingredienser

portioner
  • 4 laxfiléer
  • 1 citron
  • 200 g rotselleri
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 150 g riven lagrad ost (t ex prästost)
  • 1 förp crème fraîche
  • 1 tsk peppar
  • 1 tsk peppar
  • rapsolja

Oliv- och rosmarinfrästa grönsaker

  • 12 kalamataoliver
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl mild rapsolja
  • 300 g broccoli
  • 350 g blomkål
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk peppar

Gör så här

  1. Fräs morot, palsternacka och selleri i rapsolja. Tillsätt crème fraiche och prästost, salt och peppar.
  2. Snitta laxen på längden ovanifrån. Lägg crème fraicheblandningen ovanpå laxen. Salta och peppra. Pressa över saften från en halv citron över laxen. Lägg in i ugnen i cirka 7-8 minuter i cirka 200 grader.
  3. Häll rapsolja i en kastrull, lägg ner vitlök och kalamataoliver. Tillsätt färsk rosmarin. Tillsätt broccoli och blomkål, salt och peppar. Pressa över saften från resten av den halva citronen.