Karl-Johansvampsoppa med 63 graders ägg och potatiskrisp

45 m
4
Karl-Johansvampsoppa med 63 graders ägg och potatiskrisp
Foto: TV4
45 m
4

Du behöver

  • 150 g Karl-Johansvamp, hälften finhackad och resten skivad
  • 1 klyfta vitlöks, finhackad
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 4 ägg
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 0,5 dl portvin
  • 1 msk rosmarin, hackad
  • 100 g smör
  • extra jungfru olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • friterad potatiskrisp (eller smulade potatischips)
  • shizokrasse
  • vattenkrasse
  • blommor

Gör så här

  1. Ägg
    Lägg äggen i 63 grader varmt vatten i ca 45 min.
  2. Soppa
    Börja med att bryna vitlök och schalottenlök i hälften av smöret. Häll i den hackade svampen och låt det brynas 1 minut, häll i det vita vinet och låt det koka in i svampen, häll sedan på grädde och låt det småkoka i ca 5 min. Häll sedan allt i en mixer och mixa soppan slät.
  3. Häll upp soppan i en kastrull, häll i portvinet, montera i resterande smör, häll i rosmarin, smaka av med salt och peppar.
  4. Stek den skivade svampen gyllenbrun i en stekpanna med olivolja, smaka av med salt och peppar.
  5. Servering
    Knäck äggen och stjälp ur de försiktigt ur skalet, fördela äggen på tallrikar, därefter potatiskrisp, garnera med vattenkrasse, shizokrasse, blommor, ringla lite jungfruolja på tallrikarna, häll på soppan och servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept