Parfait på saffran, honung och citron

Parfait på saffran, honung och citron
Foto: TV4

Parfait på saffran, honung och citron

Av: Karl - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

Parfait på saffran, honung och citron, serveras med flarn och bärkross

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Parfait

  • 3 äggulor
  • 0,5 dl honung
  • 0,25 dl strösocker
  • 0,5 g saffran
  • 3 dl vispgrädde, vispad
  • 0,5-1 citron, pressad

flarn

  • 25 g smör, rumstempererat
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,4 dl strösocker
  • 50 ml glykos [1 tub]

Bärkross

  • 200 g frysta hallon
  • 100 g frysta björnbär
  • 1 msk florsocker

Gör så här

Parfait

  1. I en skål, vispa äggulor poröst tillsammans med honung, socker och saffran.
  2. I en annan skål, vispa grädden tills den har lite fastare konsistens än filmjölk. Rör ner äggblandningen i grädden med en slickepott och pressa i citronen. Det är viktigt att du smakar på citronen och bedömer hur mycket vätska den innehåller då detta kan variera rejält från citron till citron.
  3. Lägg plastfolie i fyra små glas och häll därefter i blandningen. Ställ in i frysen och låt stå i minst 2,5 timmar innan servering - gärna över natten.

Flarn

  1. Värm ugnen till 175 grader..
  2. Vispa ihop alla ingredienser i en skål. Fyll smeten i en spritspåse.
  3. Spritsa längder på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Se till att ha några cm avstånd mellan varje längd.
  4. Grädda i 7-10 min eller tills flarnen fått en gyllenbrun yta. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Bryt sedan i lagom stora bitar.

Bärkross

  1. Krossa hallon och björnbär med 1 msk florsocker. Servera parfait toppat med de syrliga bären och stick ned ett flarn. Garnera med citronmeliss.