Norrland in tre modi

Norrland in tre modi
Foto: TV4

Norrland in tre modi

Av: Karina - Örnsköldsvik

Från: Halv åtta hos mig

30 ingredienser

Carpaccio på älgfilé med vaniljkokta hjortron serveras med västerbotten-ostkräm.

Vintips från Karina
Hilltop Gerwürtztraminer Sauvignon Blanc, nr 5332, 59 kr

Receptet kommer från tv-programmet Halv åtta hos mig och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Älgcarpaccio

  • 400 g älgfilé
  • 6 enbär
  • salt
  • svartpeppar
  • smör

Vanilkokta hjortron

  • 1 dl hjortron
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 vaniljstång

Västerbotten-örtcrème

  • 1 förp färskost
  • 5 persilja, bladen
  • 5 färska basilikablad
  • 5 gräslöksstrån
  • 0,5 vitlök
  • 3 dl Västerbottensost, finriven

Rödlökscheesecake med Kalixlöjrom och färska örter

  • 200 g kavring [ca 8 kantskurna skivor]
  • 75 g smör, smält
  • 4 gelatinblad
  • 2,5 dl crème fraîche
  • 300 g färskost
  • 1,5 rödlök, fint hackad
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar, nymald
  • färsk gräslök
  • 350 g Kalix löjrom
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk färska örter (basilika-timjan-gräslök-persilja)

Smörslungade kantareller

  • 4 dl kantareller
  • 1 köttbuljongtärning
  • färsk persilja
  • smör (ekologiskt)

Gör så här

Carpaccio

  1. Det kan vara bra att frysa köttet innan det skivas då det skall vara så tunt som möjligt.
  2. Linda in köttet i plastfolie och lägg i frysen 2-3 h.
  3. Ta fram köttet och salta filen och stek den i smör i panna tills det fått färg.
  4. Rulla köttet i enbär och svartpeppar och skär i tunna skivor.

Vanilkokta hjortron

  1. Koka ihop hjortron, socker samt vaniljstång.
  2. Ställ kompotten i kylen tills servering.

Västerbotten-örtcrème

  1. Mixa alla ingredienser med en mixer och ställ ört crèmen i kylen tills servering
  2. Servera carpaccio med vaniljkokta hjortron samt ostkrämen.
  3. Toppa med färsk timjan.

Rödlökscheesecake

  1. Örtolja: Stöt örter och olja i mortel eller kör i liten mixer.
  2. Mixa kavring och smält smör.
  3. Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 20 x 20 cm.
  4. Tryck ut smulorna i formen. Eller i mindre formar.
  5. Blötlägg gelatinbladen. Rör ihop crème fraiche, philadelphiaost, rödlök, salt, peppar.
  6. Ta upp gelatinbladen och smält dem över svag värme med några matskedar av färskostblandningen.
  7. Blanda sedan ner det i resten av färskostblandningen och bred ut massan över kavring bottnen.
  8. Ställ formen kallt minst 3 timmar.
  9. Låt löjrommen rinna av i finmaskig sil eller kaffefilter någon timme.
  10. Skär ev bort kanterna på cheesecaken, skär den i 6 x 6 cm rutor eller ta ut små puckar med runda höga utstansningsmått.
  11. Lägg rucola på tallrikarna och ställ cheesecaken på den.
  12. Forma löjromsägg med hjälp av två skedar och lägg dem på cheesecaken.
  13. Ringla örtolja runt om och garnera med gräslök.

Kantareller

  1. Stek kantarellerna i smör och buljongtärning.
  2. Toppa med persilja vid servering.