Havets soppa på Falsterbovis med aioli

Havets soppa på Falsterbovis med aioli
Foto: TV4

Havets soppa på Falsterbovis med aioli

Av: Karin S - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

45 min

Fiskgryta med musslor, lax och färska räkor. Servera med en klick aioli.

Vintips från Karin S
Santa Carolina Reserva de Familia art nr 71039, 129 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Fisksoppa

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk fiskbuljong, flytande
  • 425 g burk musslor i vatten
  • 5 dl grädde
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 2 tomater, hackade
  • 1 knippe dill, finhackat
  • 1 bit purjolök, hackat
  • 1 fänkål, hackad
  • 1 klyfta vitlök, pressad (stor)
  • 2 tsk vitpeppar, finmald
  • 1 tsk cayennepeppar, finmald (efter smak)
  • färsk vit fisk (t ex 1st gösfilé)
  • 1 laxfilé (1 stor bit eller 4 mindre)
  • 1 förp färska blåmusslor
  • färska räkor [ca 50st]

Aioli

  • 1-2 klyftor vitlök, pressade
  • 3 äggulor
  • 1,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 tsk äppelcidervinäger

Gör så här

Fisksoppa

  1. Fräs smör och vetemjöl i en gryta.
  2. Späd med buljongen, vattnet från musslorna i burk, vatten, grädde och vitt vin.
  3. Låt puttra på svag värme en stund.
  4. Skär under tiden tomat i tärningar, finhacka dill, purjolök och fänkål.
  5. Pressa ner vitlök i soppan.
  6. Veva ner vitpeppar och salt i soppan.
  7. Tillsätt det finskurna i soppan (dock inte tomaten).
  8. Låt soppan puttra i några minuter.
  9. Koka musslorna i saltat vatten.
  10. Lägg i fisk och låt puttra ca 1min, lägg i musslorna och låt puttra i 1min.

Aioli

  1. Häll ner äggulor i en hög kanna.
  2. Pressa ner vitlök och häll i salt och äppelcidervinäger.
  3. Mixa med en stavmixer, och sakta (MKT sakta!!) droppa ner olja succesivt.
  4. Om man droppar för mycket olja så skär sig aiolin.
  5. Sätt in i kylen innan servering.
  6. Lägg räkor och tomat i botten av en tallrik.
  7. Häll på soppan och toppa med 2st musslor i skalet, en klick aioli och dill.
  8. Servera gärna med surdegsbröd och ett friskt vitt vin.