Gräddglass med skogens bär

Gräddglass med skogens bär
Foto: TV4

Gräddglass och bär toppat med östgötsk honung och Karins lavendelkaka med choklad.

Till det här receptet behöver man en glassmaskin.

Vintips från Karin S
I Castei Recioto, artnr 77207, 195 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


29 september 2011
Visa mer

Du behöver

Bär

  • Färska blåbär och hallon, 2 askar av varje
  • Citronhonung från Ormsätter
  • 2 rutor mörk choklad (56-70%), riven

Gräddglass

  • 6 st äggulor
  • 2 dl socker
  • 1,5 tsk vodka
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl standardmjölk
  • 1 tsk vaniljpulver

Lavendelkaka med choklad

  • 1 msk torkade lavendelblommor/blad
  • 0,5 st citron, rivet skal
  • 0,5 dl havregryn
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 sk bakpulver
  • 1 dl strösocker
  • 50 g mörk choklad (56-70%), hackat
  • 1 msk sirap
  • 1 dl smör- & rapsolja, flytande
  • 0,5 msk citronsaft från färsk citron

Gör så här

  1. Gräddglass
    Vispa äggulor med halva mängden strösocker i ett vattenbad som mäter cirka 55 grader varmt.
  2. Häll i vodka och vispa för hand i ca 5min tills du uppnår en jämn och fluffig konsistens.
  3. Rör ner i vispgrädde, mjölk och vaniljpulver försiktigt, mer vända ner än röra.
  4. Starta glassmaskinen, lägg i isblocket och häll i glassen, låt gå i ca 30min.
  5. Häll upp och servera direkt eller frys in.
  6. Karins Lavendelkaka med choklad
    Sätt ugnen på 175 grader, ta fram en ugnsplåt och lägg på bakplåtspapper.
  7. Hacka lavendelblommorna fint och riv citronskalet så fint det går.
  8. Hacka chokladen i små bitar.
  9. Blanda mjöl, bakpulver, socker, havregryn, vaniljpulver, choklad, lavendel och citronskal i en bunke.
  10. Häll i sirap och smör-& rapsolja.
  11. Arbeta sedan ihop allt till en deg, gärna med händerna.
  12. Degen ska vara lite smulig men inte mycket.
  13. Tillsätt citronsaften och arbeta in den i degen.
  14. Dela degen i 2 delar, forma degen till två längder på en plåt, platta gärna ut dem lite.
  15. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  16. Vill man ha biscotti känsla på dem, så ska man ha dem cirka 18-25 minuter, men håll koll så de inte bränns.
  17. Ta ut dem ur ugnen och skär längderna i sneda rutor när de fortfarande är varma och låt sedan kakorna svalna på plåten.
  18. Ta transparenta djupa glas eller skålar och lägg lite honung i botten.
  19. Lägg i blåbär och hallon sedan varva med gräddglass (använd gärna en glasskopa då det är lättare att forma glassen).
  20. Ringla honung på toppen och riv över mörk choklad.
  21. Toppa med lavendelkaka på ena kanten.
  22. Servera gärna med portvin.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept