Lamm med spenat och balsamico, potatistårta och hallonsallad

Lamm med spenat och balsamico, potatistårta och hallonsallad
Foto: TV4

Lamm med spenat och balsamico, potatistårta och hallonsallad

Av: Karin Lennmor

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

Spännande smakkombinationer. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Vinförslag:
Irony, 2006 Russian River valley, USA

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 500 g lammkött benfri (t ex ytterfilé)
  • 1 msk smör
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • flingsalt, svartpeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 msk crema di balsamico
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 100 g babyspenat

Hallonsallad

  • 100 g babyspenat
  • 70 g röda mangoldskott
  • 1 rödlök
  • 1 bit chèvreost
  • 1 dl hallon

Hallonvinägrett

  • 1 apelsin
  • 0,5 dl hallon
  • 1 tsk rörsocker
  • 0,5 dl rapsolja (eller olivolja)
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • flingsalt

Potatistårta

  • 8 potatisar
  • smör
  • 3 dl riven, vällagrad ost
  • 2 dl grädde
  • salt, peppar, timjan

Gör så här

  1. Börja med potatistårtan: skala och skiva potatisen tunt. Smörj en tårtform eller avlång form. Riv osten. Blanda potatis, ost, salt, peppar och timjan i formen. När formen är fylld, häll på grädde och grädda i ugn 200° cirka 40-60 minuter. Täck ovansidan av formen med lite folie på slutet så potatiskakan inte bränner.
  2. Salladen: Skiva löken och smula osten. Blanda ihop med spenat, mangold och hallon i en skål. Vinägretten: pressa apelsinen och mixa med hallon, socker, olja, flinsalt och rödvinsvinäger med en stavmixer. Ringla vinägretten över salladen. Toppa salladen med fina stora hallon.
  3. Lammet: Skär köttet i strimlor. Stek i smör i het panna, salta och peppra. Lägg över köttet i en gryta, tillsätt timjan, rosmarin, vatten, kalvfond och balsamsirap. Låt köttet sjuda under lock i 15 minuter.
  4. Rör ner grädde och bladspenat, låt koka upp men inte för länge, spenaten ska fortfarande vara spänstig.
  5. Servera lammgrytan med en tårtbit av potatistårtan och lite sallad. Ringla lite balsamicisirap över kött och potatis.