Ört- och vinbräserad lammrumpa

Du behöver

  • 1 bunt färska örter som timjan, salvia och rosmarin
  • 2 knölar vitlök
  • 0,5 st flaska kraftigt rött vin (gärna från Wannborga lamm och vin)
  • 1,5 dl köttbuljong, mörk

Örtmos

  • 3 st vitlöksklyftor, rivna
  • 2 kvistar rosmarin, repade blad
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 1-2 msk finhackad timjan (gärna blandad med lite citrontimjan)
  • 1 skiva kantskuret vitt formbröd
  • 1 tsk fänkålsfrö,finstött
  • 0,75 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • vitpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Blada ihop alla ingredienser till örtmoset och lägg ner i matberedare eller mixer.
  2. Kör tills det blivit fördelad och liknar en pesto.
  3. Ta fram lammrumporna ca 20 minuter i förväg och putsa bort den tunna hinnan på späcklagret, men låt späcket vara kvar.
  4. Skär ett rutmönster i späcklagret, men var noga med att du inte skårar för långt ner i köttet, då förlorar man lite fin köttsaft.
  5. Gnid in bogarna med salt och peppar.
  6. Bryn dem runt om, ta upp dem sedan och smeta in dem runt om med örtmoset.
  7. Lägg tillbaka rumporna i pannan, tillsätt krossade vitlökar och några örtkvistar samt en klick smör.
  8. Låt nu köttet steka på medelstark värme i ca 5 minuter till, så örterna rostas.
  9. Släck med rödvinet och ev. lite buljong och lägg på ett lock lite på glänt.
  10. Skruva ner värmen och låt köttet bräsera i ca 15-20 minuter, ös lite då och då.
  11. Kolla gärna med en termometer, när innertemperaturen nått 58 grader är det bra att dra av pannan från värmen.
  12. Låt köttet vila med locket på glänt i minst 10 minuter innan det ska skäras upp.
  13. Servera med den goda skyn som bildats i pannan samt potatis- och pumpakakor ev. säsongens svamp och nykokta rödbetor.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept