Tryffelfärserade små kroppkakor med varm kryddpeppargrädde och torkade lingon

Från Nyhetsmorgon

Härligt tryffeldoftande, när man river upp kroppkakan, stoppa näsan extra långt ner och njuuut 2 gånger, först med näsan sedan med munnen o. kanske en tredje gång när du sväljer dem tillsammans med kryddpeppargrädden! /Karin Fransson

12 november 2009
Visa mer

Du behöver

Kroppkakor

  • 0,5 kg kg mjölig potatis typ Bintje (inte King Eduard)
  • 1 st ägg
  • 1,5 dl vetemjöl (1.5-2 dl)
  • 1 tsk salt
  • lite nymalen muskotnöt

Fyllning

  • 250 g mager fläskfärs
  • 2 st schalottenlökar
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 0,8 dl vispgrädde (0.5-1 dl)
  • 1 st äggula
  • Svart tryffelolja (om det finns)
  • 1 st Ölandstryffel efter önskad storlek (i små tärningar)

Kryddpeppargrädde

  • 1 msk krossad kryddpeppar
  • 0,5 st gul lök (finhackad)
  • 2 st skivor rimmat fläsk i små tärningar
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl dl mjölk

Gör så här

  1. Börja med kroppkakorna: Koka potatisen med skalet på. Skala och pressa den genom en potatispress.
  2. Rör ner ägg, mjöl, salt och muskot. Blanda raskt ihop till en deg. Gör gärna ett kokprov och se om smeten håller ihop, ev. behöver man tillsätta lite mera mjöl?? Det beror på potatissorten som används!
  3. Fyllning: Skala, finhacka och fräs schalottenlöken lätt i lite smör, det får inte ta färg, låt svalna.
  4. Blanda ihop fläskfärsen med löken, äggulan, salt och peppar samt ev. några droppar svart tryffelolja. Blanda sist ner vispgrädden med snabba tag. Smaka av med ev. mera salt och peppar. Sist men inte minst, blanda man ner den hackade tryffeln. Arbeta inte smeten allt för väl, då blir den bara seg.
  5. Koka upp en rymlig gryta med saltat vatten.Ta fram kroppkakssmeten, strö ut lite vetemjöl på bakbordet och gör en lång rulle av smeten.
  6. Skär av en tjock skiva och tryck ut den i handen, dvs. gör en fördjupning så du får plats för den lyxiga fyllningen. Förslut och rulla till små kroppkakor.
  7. Lägg ner dem i det sjudande vattnet, en efter en, men inte allt för många på en gång. Låt dem sjuda i ca 10-15 minuter. Obs inte koka, bara sjuda!! Ta upp dem och låt dem kallna helt.
  8. Stek dem sedan lätt i lite smör, se till att dem är varma i mitten, men stek dem inte för hårt!! Servera med kryddpeppargrädden och ev. Torkade lingon eller tranbär. Inte heller är det fel med rårörda lingon!!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept