Rosmarinstekt gös med yoghurtaioli

Rosmarinstekt gös med yoghurtaioli
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon

En grön rosmarinstekt gös med fräscha kryddor och yoghurtaioli. Servera gärna med en kryddig bulgur.

26 mars 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 st filéer gös
  • 2 msk örtmos (se nedan)
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • Olivolja
  • smör
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Örtmos

  • 2 st sardellfiléer
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 msk persilja
  • 1-2 msk finhackad timjan
  • 1 skiva vitt formbröd
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1-2 msk citronsaft
  • 0,75 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • Vitpeppar, efter smak

Yoghurtaioli

  • 1 burk grekisk eller turkisk yoghurt, ca 2 dl
  • 1 dl vispgrädde
  • 1-2 st vitlöksklyftor
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Gör så här

  1. Yoghurtaioli
    Blanda yoghurten med salt, peppar och de rivna vitlöksklyftorna efter smak.
  2. Rör sist ner den vispade grädden.
  3. Örtmos
    Blada ihop alla ingredienser till örtmoset, lägg ner i matberedare eller mixer.
  4. Kör tills det blivit fördelad och liknar en pesto.
  5. Ställ örtmoset åt sidan.
  6. Gös
    Gör några snitt i skinnet på den fjällade gösen, annars rullar den ihop sig vid stekningen.
  7. Salta och peppra den runt om och stek den på bara skinnet i lite olivolja blandad med en klick smör.
  8. Tryck ner den i pannan med stekspaden tills det blir lite färg på skinnet, lägg samtidigt ner rosmarinkvistarna.
  9. Vänd fisken och fördela lite av örtmoset på det stekta skinnet, ös med lite av stekfettet.
  10. Vänd gärna fisken en gång till och stek den snabbt med moset på, så smaken går in. Men se till att inte ha för hög värme då.
  11. Servera fisken nystekt tillsammans med den friska yoghurtaiolin och gärna en kryddig bulgur.
    Smaklig måltid!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept