Laxloin och Ölandssparris med och ängssyre- äppleemulsion

4

Du behöver

  • 1 kg laxfilé så kallad loins,mittbiten (ska ha varit fryst i ca 24h)
  • 4 msk strösocker
  • 3 msk salt
  • 2 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 1 tsk krossade enbär
  • 2 dl hackad basilika
  • 1 st limefrukt (fint rivet skal från)
  • 4 msk fläderblomssaft (koncentrerad)
  • 3 cl Gin

Gör så här

  1. Plocka bort benen å laxen men behåll skinnet kvar.
  2. Blanda socker, salt, vitpeppar och enbär.
  3. Klappa in detta i laxen både under och över.
  4. Strö på basilika och limeskalet och lägg laxen i en trång form, täck av med plast och ställ svalt 1 dygn.
  5. Ta fram laxen och droppa över både Gin och flädersaften, vänd den och täck av igen, ställ kallt i minst 2 dygn till, vänd den gärna någon gång.
  6. Ta upp laxen, torka av ordentligt och halstra den snabbt runt om på hög värme.
  7. Sätt genast in laxen i kylskåpet så efterstekningen stannar upp och den håller sig rosa i mitten.
  8. När laxen ska anrättas kan man pensla den med lite av varm örthonung (se lammreceptet) och sedan rulla runt i hackade örter som dill, gräslök och körvel, samt peppra ordentligt.
  9. Skär laxen i 1-2 cm stora skivor med en vass kniv och anrätta med ängssyreemulsionen, nykokt sparris och några fina salladsskott.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept