Julkryddad rödkål- och fikonchutney

Du behöver

  • 1 kg rödkål
  • 2 st rödlökar
  • 3 st röda äpplen
  • 40 g russin
  • 1 dl glögg
  • 5 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk sambal oelek
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 2 msk honung
  • 1 msk svart vinbärsgelé
  • 1 msk mangochutney
  • skal av 1 apelsin
  • salt och svartpeppar
  • 5 st färska fikon eller dadlar

Gör så här

  1. Tag bort rotstocken från rödkålen och skär kålen i strimlor, skala lökarna och strimla även dem. Strö över kanel, spiskummin och nejlika, rör ner ingefära och sambal oelek, häll slutligen på glöggen och rödvinsvinäger, täck av och låt stå och marinera i rumstemperatur i ca 2 timmar.
  2. Häll över i en rymlig gryta och låt koka upp, sänk värmen och låt det hela småputtra i ca 30 minuter, tillsätt sedan de tärnade äpplena, russinen, fikon, vinbärsgele och honungen, salta och peppra och låt småputtra i ca 10-15 minuter till.
  3. Rör ner apelsinskalet och mangochutneyn, smaka av en gång till, ev.behöver man lite mer syra eller sötma, chutneyn ska vara söt-syrlig och rund i smaken. Tycker man om nötter, så passar det utmärkt att ha lite cashewnötter med här. Låt chutneyn kallna och rör om någon gång.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept