Ugnsstekt kyckling i hö från Alvaret

Ugnsstekt kyckling i hö från Alvaret
Foto: Daniel Herzell

Jag plockar med mig gräs, kvistar och vilda örter från mina promenader på alvaret. Bästa tiden är i maj och början av juni när gräset växer så att man kan höra hur det knakar i jorden. När jag kommer hem breder jag ut allt på ett tidningspapper och låter det torka i solen. Jag brukar lägga med några örter som jag plockar i trädgården. Sedan lagar jag kyckling på en bädd av soltorkat sommargräs. Det doftar lika mycket gräs och örter i köket när kycklingen står i ugnen som när jag strövar ute på alvaret. För alla som har långt till Alvaret kan jag rekommendera att köpa en påse sterilt hö i djuraffären. Lägg det i en ugnsform och blanda det med några färska örtkvistar. /Karin Fransson

9 mars 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 stor kyckling
  • 1 st citron
  • salt och peppar
  • 6 msk rumsvarmt örtsmör
  • hö att det räcker till en rejäl form
  • kvistar timjan, rosmarin, salvia, eventuellt lite enbärsgr
  • 2 msk smält smör eller rapsolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj kycklingen under rinnande kallt vatten. Gnid den med citronsaften, både utanpå och inuti. Salta och peppra runt om. Lägg in några fi na örtkvistar i magen.
  2. Lossa lite på skinnet vid bröstet och kycklinglåren och lägg in lite mjukt örtsmör under skinnet. Bind gärna upp kycklingen så den håller fi n form vid tillagningen.
  3. Lägg lite aluminiumfolie i botten på en rymlig ugnssäker form. Bred ut höet tillsammans med resten av örtkvistarna och lägg kycklingen ovanpå. Pensla med lite smör eller olja och stek kycklingen mitt i ugnen cirka 20 minuter. Sänk värmen till 175 grader och stek cirka 30 minuter till. Om höet blir bränt vid den högre temperaturen kan du sänka värmen lite tidigare.
  4. Stick i kycklinglåret och kolla att köttsaften är genomskinlig och inte rosa. Innertemperaturen ska vara 70 grader.
  5. Servera kycklingen med lite örtsmör. Dekorera salladen med små tusenskönor.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept