Nypnudlar med äpple- och enbärskyckling (Zupfnockerlen)

4

Du behöver

  • 2,5 dl mjölk
  • 20 g smör
  • 50 g jäst
  • 500 g vetemjöl
  • salt och peppar
  • lite riven muskotnöt

Äpple- och enbärskyckling:

  • 4 st kycklingbröst eller urbenat lårkött
  • 1 st purjolök
  • 1 st stort äpple
  • 6 st krossade enbär
  • 1 st liten bit kanel+1 lagerblad
  • 2 msk flytande hönsbuljong
  • 3 dl äppelcider, torr sort
  • salt och peppar
  • 2 dl vispgrädde eller 0,5 burk crème fraîche

Gör så här

  1. Värm mjölk och smör och lös upp jästen däri. Häll upp vetemjölet i en bunke, blanda ned salt och peppar, muskotnöt och jästblandningen. Tag fram en träsked och arbeta ihop till en deg. Täck med en kökshandduk och låt jäsa i cirka 30 minuter.
  2. Koka upp lättsaltet vatten i en rymlig gryta, droppa ner lite olja, cirka 1 msk.
  3. Vänta till degen jäst till dubbel storlek.
  4. Dela degen i 2 delar.
  5. Nyp av små bitar av degen och låt de trilla ner i det kokande vattnet. Sänk värmen och låt nudlarna sjuda i cirka 10 - 15 minuter.
  6. Tag upp nudlarna med en hålslev och låt dem rinna av ordentligt.
  7. Gör likadant med resten av degen.
  8. Lägg inte i allt för många nudlar åt gången, de måste få plats att svälla.
  9. Värm smör i en panna och slunga runt nudlarna. Salta och peppra lite till och strö gärna hackade örter över. T ex persilja, gräslök, basilika. Även riven ost är gott.
  10. Servera med äpplekycklingen.
  11. Skär kycklingköttet i strimlor. Ansa och skölj purjolöken, strimla den. Skala äpplet och strimla även
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept