Kyckling med lök- och lingonmarmelad, svamp och bacon

4

Du behöver

  • 4 kycklingklubbor
  • 1 Paket bacon
  • 300 g färsk svamp
  • vitlök
  • mjöl
  • timjan

Lökmarmeladen:

  • 500 g rödlök
  • 100 g smör
  • 70 g strösocker
  • 1 dl vatten
  • 5 dl rödvin
  • 0,5 dl rårörda lingon
  • 3 kvistar timjan
  • 1 lagerblad
  • 2 kryddnejlikor
  • vinäger

Gör så här

  1. Skala löken och skär i strimlor.
  2. Värm smör och socker i en gryta, tillsätt lök, vatten, vinäger, en nypa salt och timjan. Låt puttra tills löken börjat bli mjuk.
  3. Medan löken puttrar:
  4. Häll upp rödvinet och lingon i en gryta, tillsätt kryddnejlikan och lagerbladet och koka ihop det hela tills bara drygt 1 dl finns kvar. Häll reduktionen till löken och puttra vidare, tills det börjar likna marmelad. Smaka av med nymalen svartpeppar.
  5. Dela ev kycklingklubborna i 2 delar. Salta och peppra dem och vänd dem i en blandning av vetemjöl och hackad färsk timjan (eller torkad).
  6. Smält lite fett i en panna och bryn kycklingdelarna runt om. Sänk värmen, tillsätt några krossade vitlökar och mera timjan, täck med lock och bräsera i ca 15-20 min. Ös lite då och då.
  7. Skär baconet i bitar och stek dem i en panna, tillsätt svampen och bryn tillsammans med baconet.
  8. Ta upp kycklingdelarna och servera den varma lökmarmeladen därtill, toppa med svamp och bacon samt extra timjan.
  9. Här passar en potatis- och rotselleripuré eller ris.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept