Örtiga fetaostspäckade pumpakakor

Du behöver

  • 500 g skalat pumpakött
  • salt
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyftor
  • 1 röd spansk peppar (urkärnad och hackad)
  • 2 ägg
  • 50 g vetemjöl
  • 1 dl hackade färska örter, t ex persilja, krondill, basilika, oregano, mynta (eller tag vad du haver)
  • 60 g tärnad fetaost
  • ev lite mera salt och en nypa socker
  • pankobröd (asiatiskt ströbröd), finns i asiatiska butiker

Vaniljsmör:

  • 50 g smör
  • 1 vaniljstång

Tillbehör:

  • rostade pumpakärnor

Gör så här

  1. Börja med att göra vaniljsmöret:
  2. Smält smör i en gryta. Skeda upp det klarade smöret och kasta bottensatsen. Skär eller klipp vaniljstången i 4 bitar. Lägg dem tillsammans med det klarade varma smöret i en bunke, täck med plastfolie och låt smöret stå i ca 30 min. Plocka upp vaniljbitarna, spola av dem och lägg dem att torka. De går fint att använda en gång till.
  3. Till pumpakakorna:
  4. Riv pumpaköttet grovt, salta och låt stå och dra i ca 10 min.
  5. Skala och hacka löken och vitlöken, blanda ihop.
  6. Krama ur all vätska ur pumparaspet och blanda med ägg, lök, vitlök, chilipeppar och örter. Samt lite salt, peppar och ev en nypa socker. Rör ner vetemjölet. Låt stå och svälla en stund.
  7. Lägg lite av smeten i handen, gör en fördjupning och tryck ner fetaosten. Förslut med mera smet, forma små kakor och vänd kakorna i pankobrödet.
  8. Värm lite vaniljsmör i en panna och stek pumpakakorna däri. Stek dem ca 3 min på båda sidor på medelstark värme tills de är knapriga.
  9. Strö gärna rostade pumpakärnor över.
  10. Servera med stekt svamp och en god bladsallad.
  11. De här pumpakakorna är goda som ensamrätt, då tillsammans med stekt bacon eller tärnad stekt bacon och en god sallad till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept