Rigatoni med ängssyra, bondbönor och varmrökt lax

Rigatoni med ängssyra, bondbönor och varmrökt lax
Foto: Daniel Herzell
6

Du behöver

  • 300 g bondbönor, gärna frysta
  • 1 st gul lök
  • 6 st vitlöksklyftor
  • 1 ask sockerärter eller färska sojabönor
  • 100 g ängssyra
  • 1 dl färsk grönmynta, utan stjälkar
  • 30 g pinjenötter, gärna rostade
  • 1 dl +1 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 1 dl ca 30 g, riven parmesanost
  • 400 g pasta: rigatoni eller penne
  • smör
  • 300 g varmrökt lax
  • nymalen vitpeppar
  • eventuellt lite gräslök

Gör så här

  1. Koka de frysta bondbönorna 1–2 minuter i saltat vatten. Häll av kokvattnet och spola dem i kallt vatten. Ta bort det yttre höljet från bönorna.
  2. Skala och finhacka löken och skiva vitlöken fint.
  3. Skär sockerärterna i sneda bitar.
  4. Lägg hälften av ängssyran, hälften av vitlöken, myntan, pinjenötterna, 1 dl olivolja, salt och peppar i en matberedare. Mixa tills det blivit en grön röra, en pesto. Rör ner hälften av parmesanosten.
  5. Koka pastan.
  6. Ta under tiden fram en gryta och fräs lök och vitlök i smör och olivolja, det ska inte få färg, bara bli mjukt och genomskinligt. Tillsätt bondbönor och sockerärter.
  7. Häll av pastan, blanda den med lök- och bönfräset samt peston och resten av ängssyran.
  8. Strö till sist över resten av parmesanosten och rejält med nymalen vitpeppar. Toppa med delad varmrökt lax och hackad gräslök.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept