Lökpanerade flundrafiléer med grön äppelslaw

4

Du behöver

  • 4 st lite större ölandsflundror
  • 2 st äggvitor
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 msk citronsaft
  • 3 msk smält smör
  • 0,5 st rödlök
  • 0,5 st gul lök
  • 2 buntar gräslök
  • 3 kvistar avrepad citrontimjan eller vanlig timjan
  • lite vetemjöl
  • smör att steka i
  • salt, peppar

Grön äppelslaw:

  • 0,5 burk matlagningsyoghurt
  • 3 msk majonnäs
  • 1 msk koncentrerad äppeljuice
  • 1 tsk fransk senap
  • 0,5 bunt ruccolasallat
  • salt, peppar och en nypa socker
  • 2 st stora gröna äpplen, typ Granny Smith
  • 1 st färsk sommarlök eller 2 salladslökar
  • 1 stjälk blekselleri

Gör så här

  1. Skär ut filéerna på ölandsflundrorna. Salta dem lätt på en gång.
  2. Mixa ihop äggvitorna med persiljan, citronsaften, lite salt och sist smöret. Använd gärna matberedaren eller mixerstaven. Det går också bra att vispa för hand. Vispa då kraftigt. Hacka löksorterna fint och blanda med timjan.
  3. Doppa nu flundrafiléerna först i mjölet, sedan i äggvitan och sist i lökhacket. Smält lite smör i en panna och stek filéerna i det. Stek dem på medelstark värme. De ska inte bli alltför brynta. Bara lite lätt på kanterna. Då har man den fräscha löksmaken kvar. Men tycker man om brynt lök, så går det bra att bryna hela filéerna.
  4. Grön äppelslaw: Rör ihop yoghurt, majonnäs, äppeljuice, fransk senap och hackad ruccolasallat. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker. Strimla äpplena, löken och bleksellerin i ganska smala strimlor, blanda med yoghurtsåsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept