Riskaka med saffran och glöggkokta körsbär

4

Du behöver

  • 3 dl risgrynsgröt
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk mager kesella
  • 3 st ägg + 2 gulor
  • 1 påsar saffran (efter tycke)
  • 3 msk socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl hackad mandel
  • 0,5 dl russin
  • någon droppe bittermandelessens

Glöggkokta körsbär:

  • 5 dl frysta eller konserverade körsbär
  • 3 dl vinglögg
  • ev en extra bit kanel
  • 1,5 dl rårörsocker
  • 1 msk potatismjöl utrört i lite vatten

Gör så här

  1. Blanda risgrynsgröten med vispad grädde. Tillsätt sedan resten av ingredienserna.
  2. Smörj en ugnssäker form och häll i smeten. Grädda i nederdelen av ugnen i 200 gradig värme i cirka 20 minuter, eller tills kakan har stelnat. Täck ev kakan mot slutet av gräddningen.
  3. Servera kakan varm och överströdd med florsocker.
  4. Kakan kan bakas i förväg och värmas igen.
  5. Koka upp glöggen tillsammans med sockret och kanelstången. Lägg ner körsbären frysta eller häll av det mesta av spadet om ni använder konserverade.
  6. Koka upp igen och rör samtidigt ner det utrörda potatismjölet.
  7. Koka cirka 1 minut och dra av. Strö gärna lite strösocker över ytan, då bildas inget skinn. Ställ svalt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept