Tårta i glas

4

Du behöver

Yoghurtbavaroise:

  • 2 blad gelatin
  • 3 äggulor
  • 4 msk socker
  • 2 dl getyoghurt eller matlagningsyoghurt
  • skrapet från 1 vaniljstång
  • 1,5 dl vispad grädde
  • socker till formarna

Söt pesto:

  • 0,5 dl sockerlag (2 del socker + 1 del vatten)
  • 2 krukor basilika (gärna kanelbasilika)
  • 60 g pistigenötter eller mandlar (malda)
  • 1 lime (saft och rivet skal)
  • 1 grönt äpple
  • ev. lite kanelbullssmulor

Att varva med:

  • 2 kanelbullar
  • färska jordgubbar (tärnade)

Gör så här

  1. Yoghurtbavaroise:
  2. Lägg gelatinet i blöt.
  3. Vispa äggulor och socker pösigt, gärna över vattenbad, tills smeten tjocknar.
  4. Krama ur gelatinet väl och smält det på mycket svag värme i lite av yoghurten.
  5. Vispa för hand ner gelatinet i äggvispet och tillsätt sedan resten av yoghurten och vaniljskrapet. Ställ bunken i kylen tills smeten börjar stelna vid kanten.
  6. Tag ut bunken och ’’lyft’’ ner den vispade grädden, så att inte luften går ur. Börja med 1/3 och vänd sedan ner resten.
  7. Söt pesto:
  8. Koka upp socker och vatten tills sockret löst upp sig. Låt det kallna.
  9. Plocka av basilikabladen och lägg dem i matberedaren tillsammans med nötter, limeskal och limesaft.
  10. Skala äpplet tjockt och lägg även ner skalet (inte själva äpplet). Starta maskinen och häll i sockerlag tills det liknar en tjock pesto. Smula gärna ner lite kanelbulle, det binder lite av vätskan.
  11. Tärna kanelbullarna och rosta den tillsammans med lite smör i en panna.
  12. Låt kallna.
  13. Tag fram ett vackert glas. Lägg lite av yoghurtkrämen i botten, fortsätt med en klick pesto,
  14. Sedan några kanelbulletärningar, yoghurtsmet igen och sedan lite jordgubbar, forsätt, tills glaset är fyllt. Dekorera med jordgubbar och basilika.
  15. Ev. kan man droppa lite mandellikör eller grappa över kanelbulle-tärningarna, det blir mycket gott.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept