Sallad med bakade rabarber, vit sparris samt fläder- och myntamarinerad majskyckling

4

Du behöver

  • 4 mindre majskycklingbröst

Fläder- och myntamarinad:

  • 2 kvistar grönmynta
  • 2 msk koncentrerad flädersaft
  • saft och fint rivet skal från 1/2 citron
  • 0,5 dl rapsolja
  • ev stänk tabasco eller lite hackad chili
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 8 vita sparris
  • 8 rabarberstjälkar
  • några söta tusenskönor
  • ev några nya skott av mynta
  • 1 msk smör
  • 2 msk socker
  • Dressing:
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 msk färsk riven ingefäran
  • 3 msk vitvinsvinäger eller fläderblomsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • innanmätet från 1/2 vaniljstång
  • 6 msk rapsolja
  • peppar
  • stänk tabasco
  • ev en nypa socker

Gör så här

  1. Repa av bladen på grönmyntan, hacka dem fint och blanda ihop med resten av ingredienserna till marinaden.
  2. Marinera kycklingbrösten med det och lägg dem sedan i en fryspåse. Låt dem marinera i några timmar eller gärna över natten.
  3. Plocka upp dem ur påsen, torka av dem, salta och peppra.
  4. Bryn dem runt om och sätt in de i ugnen på 125°. När innertemperaturen är 65-67° är de färdiga. Extra fina blir de om man penslar dem med sin marinad under tillagningens tid.
  5. Sallad:
  6. Skär av den nedre hårda delen av sparrisen och skala den mycket noga, gärna med en fransk bredskalare. Det är mycket viktigt att man är noga med att få bort det hårda skalet, så dra gärna över med skalaren 2 gånger.
  7. Tvätta och putsa rabarbern, finns det trådar, så dra av dem.
  8. Skär stjälkarna i lika långa bitar som den vita sparrisen
  9. Koka upp vatten med 1 msk salt, 1 msk socker och lite citronsaft. Tag en rymlig gryta, koka sparrisen i ca 4-5 minuter, tag upp och spola av den med kallt vatten, låt rinna av ordentligt.
  10. Ta fram en ugnssäker form, pensla ut den med lite smält smör och lägg ner rabarbern. Strö över ca 2 msk socker och skvätt vatten över och sätt in formen i ugnen, baka rabarbern i 175-200° i ca 10 minuter eller tills den känns mjuk men har en liten kärna kvar.
  11. Ta ut, pensla med fläderdressingen och låt den gå in i ugnen i ca 2-3 minuter till, så den blir alldeles blank.
  12. Dressing:
  13. Skala schalottenlöken och hacka fint, lägg ner i en bunke, rör sedan ner vinägern, ingefäran samt saltet, vispa sist ner oljan.
  14. Lägg den bräserade sparrisen och rabarbern på ett vackert fat, droppa över lite dressing och dekorera med tusensköna. Skär upp kycklingbrösten och placera på salladen.
  15. Några goda salladsblad passar bra att servera till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept