Rigatoni med ängssyra, bondbönor och varmrökt lax

4

Du behöver

  • 400 g rigatoni-pasta
  • 300 g bondbönor (gärna frysta)
  • 1 ask sockerärtor
  • 1 st gul lök
  • 6 st vitlöksklyftor
  • ett rejält knippe ängssyra
  • ett knippe persilja
  • ramslök
  • 1 dl färsk grönmynta (plockad)
  • 30 g pinjenötter (gärna rostade)
  • 7 msk olivolja
  • 30 g parmesanost
  • smör
  • nymalen vitpeppar
  • 300 g varmrökt lax
  • ev lite gräslök

Gör så här

  1. Ta hälften av ängssyran, hela myntan, hälften av vitlöken, persiljan, ramslöken, pinjenötterna, 6 msk olivolja, salt, peppar och lägg i matberedare. Kör tills det blivit en pesto, rör slutligen ner parmesanosten.
  2. Koka de frysta bondbönorna 1-2 minuter i saltat vatten. Häll av och spola dem i kallt vatten.
  3. Befria bönorna från sitt sega hölje, de är alldeles gröna inuti. Sätt undan så länge.
  4. Skala och finhacka löken och skiva vitlöken fint.
  5. Skär sockerärtorna i sneda bitar.
  6. Koka pastan efter anvisningarna.
  7. Ta fram en gryta och fräs hackad lök med resten av vitlöken i smör och olivolja, låt det inte ta färg! Tillsätt bondbönorna och sockerärtorna.
  8. Häll av pastan och blanda med lök- och bönfräset samt peston och resten av ängssyran.
  9. Strö sist över färsk riven parmesan och rejält med nymalen vitpeppar.
  10. Toppa med plockad varmrökt lax, pinjenötter och gräslök
  11. Tips:
  12. Vill man ha en krämigare pasta, så kan man med fördel röra ner lite grädde eller mascarponeost samt 1/2 dl sött dessertvin i bönfräset.
  13. Har ni inte ängssyra till hands, så kan man använda ruccola och färsk spenat, samt saft och skal från 1 citron!
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept