Råstekt blomkål med brynt salviasmör, kapris och fläskfilé

4

Du behöver

  • 2 fläskfiléer
  • 2 mindre blomkålshuvuden
  • 1 bunt salvia
  • 4 msk kapris
  • saft och skal från 1 citron
  • 100 g smör
  • salt och vitpeppar
  • 1 klick smör på ca 20 g
  • polenta till servering

Gör så här

  1. Putsa fläskfilén fri från senor och hinnor.
  2. Skär den sedan i medaljonger.
  3. Skär bort gröna blad och rotstocken från blomkålen och skär den sedan i ganska tunna skivor.
  4. Låt smöret bli nötbrun i en rymlig panna. Kasta ner salviabladen i det heta brynta smöret.
  5. Nu knastrar det till lite, låt salvian steka i ca 1 minut, dra sedan av och låt salvian ligga kvar en stund. Se bara till att salvian inte blir för brun, då blir det bittert.
  6. Ta nu upp salviabladen ur smöret och lägg de på hushållspapper.
  7. Salta och peppra fläskfilén och stek den 2-3 minuter på varje sida i lite av salviasmöret.
  8. Håll fläskfilén varm tills servering.
  9. Stek blomkålsskivorna på båda sidor i lite av det brynta salviasmöret, men spara lite smör.
  10. Ta resterande salviasmör och värm upp igen, rör ner kapris, citronsaft och skal och låt det bara puttra till. Dra av och rör ev ner en klick smör.
  11. Arrangera blomkålen på tallriken tillsammans med fläskfilén, den mjuka nykokta polentan och skeda sedan över det brynta smöret med kaprisen. Avsluta med salviabladen och ev några blad ruccolasallad. Mal gärna över ordentligt med nymalen vitpeppar.
  12. Tips:
  13. Byt gärna ut fläskfilén mot en bit lax eller hälleflundra eller en kalvsnitsel
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept