Potatistårta med fetaost

4

Du behöver

  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 2 kvistar lavendel
  • 4 strimlade salviablad
  • 300 g äkta fetaost (rumsvarm)
  • 2 dl gräddmjölk
  • salt och vitpeppar
  • ca 800 g fastkokande potatisar
  • olivolja + lite smör

Gör så här

  1. Skala den gula löken och vitlöken, hacka fint.
  2. Tillsätt olja och lite mera smör i pannan och sautera lök- och vitlökshacket, men bryn inte. När löken har blivit glasig, är det klart att tillsätta finhackad salvia och rosmarin. Låt bli varmt och dra av, spara så länge.
  3. Mosa fetaosten med gräddmjölken, tillsätt riven vitlök, peppra och salta lite lätt. Rör ned finhackade örter.
  4. Skala potatisen (om den inte är färsk) och skär i tunna skivor, skölj dem inte.
  5. Koka skivorna i saltat vatten ca 5 minuter, tag upp dem och låt dem rinna av.
  6. Blanda ihop potatisen med lök- och salviablandningen och varva dem med fetaostkrämen i en ugnssäker form, översta lagret ska vara potatis. Fördela lite olivolja över och sätt in i ugnen på 200° i ca 20-30 minuter, kolla gärna med en sticka.
  7. Ev behövs det täckas med lite folie mot slutet av gräddningen.
  8. Värm lite smör i en panna och stek rosmarin och lavendel snabbt däri.
  9. Tag upp dem och låt rinna av på hushållspapper.
  10. Strö de stekta örterna över potatistårtan. Servera gärna svarta kalamataoliver därtill.
  11. Tips:
  12. Ni som tycker om getost, använd gärna den istället för fetaost.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept