Potatis- och fiskbullar med kryddig tomatsås

4

Du behöver

  • 2 st stora potatisar eller 4 små, helst en mjölig sort
  • 400 g vitköttad fisk, gärna gädda eller torsk
  • 2 msk hackad persilja, gärna bladpersilja
  • 1 msk hackad basilika, kan ersättas med 1 tsk torkad basilika
  • 1 st pressad vitlöksklyfta
  • 2 st äggulor
  • salt och peppar
  • olja till stekning

Till panering:

  • vetemjöl
  • ströbröd
  • 2 st ägg, uppvispade

Kryddig tomatsås:

  • 1 burk hela tomater
  • 1 st finhackad gul lök
  • 1 st pressade vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk oregano
  • 0,5 tsk basilika och persilja
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 tsk socker
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Skala, koka och pressa potatisen. Mal fisken en gång eller kör den i matberedare. Blanda fiskköttet med den pressade potatisen och arbeta in resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar. Känns smeten lite lös, strö i lite vetemjöl. Forma runda biffar.
  2. Vänd fiskkakorna först i vetemjöl blandat med ströbröd och därefter i uppvispat ägg. Hetta upp generöst med olja i en panna och stek fiskkakorna frasiga och gyllenbryna, cirka 3 minuter på varje sida.
  3. Servera med tomatsåsen och generöst med hackad persilja.
  4. Kryddig tomatsås: Värm upp lite olja eller smör i en kastrull. Tillsätt den hackade löken och vitlöken, fräs detta i några minuter utan att det tar färg.
  5. Sila av spadet från tomaterna, men spara spadet. Hacka tomaterna och blanda ned med löken. Rör ner tomatpurén och örterna. Fräs alltsammans några minuter och späd sedan med tomatspadet tills det blir en lagom tjock sås. Smaka av med salt, peppar och socker.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept