Pastitsio - Pastagratäng med lammfärs

4

Du behöver

  • 350 g rörmakaroner, Bucirkatini, Ziti, eller Penne
  • 1 kg lammfärs
  • 3 st hackade gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater (850 g)
  • 2 dl kraftig köttbuljong
  • 2 dl rödvin (kan ersättas med mera köttbuljong)
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 st lagerblad
  • 5 st lättvispade ägg
  • 500 g matlagningsyoghurt
  • 150 g riven lagrad ost, t ex prästost
  • 80 g fetaost
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 50 g riven parmesanost
  • 2 dl färskt ströbröd

Gör så här

  1. Fräs den hackade löken och vitlöken i olivolja. När löken börjar bli glasig, tillsätter man lammfärsen. Bryn det hela och tillsätt sedan tomatpuré, krossade tomater, oregano och lagerblad. Späd med vin och buljongen, koka upp och sänk sedan värmen. Låt det puttra i cirka 15 minuter. Salta och peppra och låt puttra vidare i cirka 10 minuter till, tills vätskan har kokat in en aning.
  2. Koka pastan efter anvisningarna och låt den rinna av väl. Blanda med 2 av de uppvispade äggen, häll upp i en välsmord ugnssäker form eller långpanna. Fördela köttfärssåsen över. Vispa ihop yoghurt, de återstående 3 äggen, riven ost och fetaost samt riven muskotnöt. Häll detta över köttfärssåsen.
  3. Blanda ihop brödsmulorna med parmesanosten och toppa med det.
  4. Sätt in gratängen i 200 grader förvärmd ugn i cirka 30 minuter tills osten har smält och det ser frasigt ut.
  5. Tag ut ur ugnen och låt stå några minuter och samla sig innan man skär i den.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept