Hassel- och pinjenötskaka med hallonchokladtryffel och pelargon

4

Du behöver

Nötbotten:

  • 2 st ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl farinsocker
  • 3 dl hassel- och pinjenötter
  • Rivet skal från 0.5 apelsin eller lime
  • 1 msk vetemjöl

Hallonchokladtryffel:

  • 135 g mörk choklad av bra kvalité
  • 125 g mjölkchoklad
  • 75 g hallonpuré
  • 75 g socker
  • 50 g smör
  • 4 msk vispgrädde
  • 1 matskedar hackad lime- och rosenpelargon

Cabernet Sauvignonkaramell:

  • 1 dl strösocker
  • 1,5 deciliter Cabernet Sauvignonrödvin
  • 1 st vaniljstång
  • 1 bit kanel
  • 1 l hallon

Gör så här

  1. Nötbotten:
  2. Finhacka nötterna och rosta dem i en torr panna, låt dem svalna. Vispa
  3. Ägg, strö- och farinsocker pösigt, blanda nötterna med vetemjölet och
  4. Vänd ner i äggvispet tillsammans med apelsinskalet.
  5. Häll upp i smorda portionsformar, ca 2 cm höga och grädda i 175° ca
  6. 10-12 minuter. Låt svalna.
  7. Hallonchokladtryffel:
  8. Lägg chokladsorterna i matberedare och hacka dem lite.
  9. Koka upp hallonpuré, smör, pelargon, socker och grädde, låt dra en liten
  10. Stund och sila av, värm ev. lite till, häll det sedan hett över chokladblandningen. Kör igång maskinen och kör tills det blivit en tryffelsmet.
  11. Häll upp i spritspåse och spritsa över den förberedda nötbotten, låt svalna i rumstemperatur. När tryffeln har svalnat kan den sättas in i kylskåpet.
  12. Tag fram den väl kylda kakan och strö över rårörsocker, så kallad
  13. Cassonade.
  14. Bränn av med en gasolbrännare.
  15. Cabernet Sauvignonkaramell:
  16. Dela och skrapa ur vaniljstången.
  17. Värm vinet.
  18. Smält sockret i en teflonpanna tills det börjar bli gyllenbrunt. Häll på det varma vinet och tillsätt kanelen och vaniljstången + det urskrapade,
  19. Koka ihop tills sockret har helt smält och det börjar likna en sirap.
  20. Drag av och låt svalna lite. Lägg sedan ner färska hallon, ca 1 liter, rör försiktigt runt tills hallonen är insvepta i karamellen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept