Halstrad älgråbiff med jordärtskocksaioli

4

Du behöver

  • 400 g älgfärs (malen 2 gånger)
  • 1 st finhackad rödlök
  • 3 msk tärnade rödbetor
  • 2 msk hackad kapris
  • 1 tsk stark svensk senap
  • salt och svartpeppar
  • 3 st äggulor

Jordärtskocksaioli:

  • 5 st jordärtskockor
  • 2 st potatisar
  • 2 st äggulor
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk stark svensk senap
  • 2 dl solrosolja
  • salt, peppar och en nypa socker

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser till råbiffen. Arbeta ihop till en smidig färs, smaka av med salt och svartpeppar. Forma snygga rektangulära biffar av smeten.
  2. Skala jordärtskockorna och potatisen, skär dem i bitar och koka i lättsaltat vatten tills de är alldeles mjuka.
  3. Häll av vattnet och lägg skockorna och potatisen i matberedare tillsammans med senap och den pressade vitlöken samt äggulorna. Kör igång och mata ner oljan i en tunn stråle, tills det börjar likna en majonnäs. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker.
  4. Värm lite matfett i en panna och halstra råbiffarna hastigt däri, cirka 2 minuter på varje sida. De ska vara heta utanpå och råa i mitten. Om man vill kan man förstås steka dem lite längre så de blir medium.
  5. Servera med aiolin, mera hackad rödlök och kaprisbär. Kanske även syltad svamp eller gröna tomater. Hemgjorda pommes och nykokta rödbetor är gott därtill.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept