Gurk- och krondillgazpacho

Du behöver

  • 4 västeråsgurkor eller 1 stor salladsgurka
  • 1 grön paprika
  • 1 grön chilifrukt
  • 1 grönt äpple
  • ev. 2 gröna tomater
  • 0,5 gul lök
  • 1 bunt dill (hackad)
  • 3 msk hackade dillkronor (bara det mjuka)
  • 1 vitlöksklyftor
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1,5 dl hönsbuljong
  • 1 blad gelatin
  • 1 dl oliv- eller rapsolja
  • ev. 1 msk fläderblomssaft eller ½ tsk strösocker
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
  2. Skala gurkorna lite slavigt och skär i mindre bitar.
  3. Skala lök och vitlök och hacka.
  4. Kärna ur paprikan och den spanska pepparfrukten och hacka.
  5. Ta bort kärnhuset på äpplet och skär i mindre bitar, även så tomaterna.
  6. Lägg det hackade i en bunke, salta, peppra och marinera med vinäger och olja.
  7. Lägg även ner den hackade dillen Samt de hackade dillblommorna.
  8. Täck av och låt stå några timmar eller över natten.
  9. Häll sedan upp det hela i en mixer och mixa söner, tillsätt hönsbuljongen och mixa vidare tills det blivit finfördelad.
  10. Lyft upp gelatinbladet och smält på svag värme.
  11. Mixa slutligen ner det i gazpachon.
  12. Spetsa med ev. lite fläderblomssaft eller en aning socker.
  13. Smaka av igen, det ska smaka som en lätt syrlig gazpacho med en tydlig smak av dill och gurka.
  14. Servera med hackad gurka och några kräftstjärtar samt ett gott bröd.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept