Gröna nässel- och örtkakor, samt fyllda ägg

Du behöver

  • 100 g vetemjöl
  • 50 g dinkelmjöl
  • 3 äggulor + 2 vitor
  • 2 dl filmjölk
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 l nässlor
  • 2 dl olika örter som t ex persilja, dill, ängssyra, gräslök, körvel, dragon
  • ramslök, ruccola, senapsblad, pak soi
  • 1 liten gul lök
  • 1 rivna vitlöksklyftor
  • citronsaft
  • 20 g smör
  • salt och peppar
  • 1 krm malen anis eller fänkål

Fyllda ägg:

  • 50 g smör (rumsvarmt)
  • ca 2-3 msk krämig färskost
  • 1 msk konjak
  • salt och peppar
  • 0,5 ?1 tsk fransk senap
  • hackade örter, t ex fransk dragon, dill, gräslök eller persilja
  • garnityr: t ex ansjovis, rom, rökta laxstrimlor, räkor, skinka

Gör så här

  1. Blanda ihop mjölsorterna med salt, peppar, malen anis, filmjölken och äggulorna till en slät deg, låt degen stå och vila ca 20 minuter.
  2. Skölj nässlorna noga, förväll dem, krama ur dem noga och hacka dem fint.
  3. Fräs hacket tillsammans med den hackade löken samt vitlöken i smöret, tills fukten har dunstat bort. Salta och peppra.
  4. Skölj även örterna och hacka dem lite grovt.
  5. Dela äggen i gulor och vitor.
  6. Vispa 2 äggvitor tjockt, men före vispning salta en aning och pressa i lite citronsaft.
  7. Ta fram degen och rör ner nässlorna samt örterna. Lyft ner den vispade äggvitan med varsam hand. Sockra ev lite.
  8. Hetta upp lite matfett och klicka ner smeten, bred ut till små kakor, stek dem 2-3 minuter på båda sidor.
  9. Fyllda ägg:
  10. Dela äggen och plocka ur gulorna och mosa dem. Spara äggvitehalvorna.
  11. Vispa det rumsvarma smöret riktigt skummigt och blanda med äggulorna, tillsätt färskosten, konjaken, salt, peppar och senapen. Vispa ihop till en luftig äggkräm. Blanda sist ner finhackade örter ? t ex gräslök och dill.
  12. Fyll upp smeten i en spritspåse och spritsa tillbaka i de tomma ägghalvorna.
  13. Dekorera halvorna med t ex ansjovis, rom, rökta laxstrimlor, räkor, musslor eller skinka och lite gröna örter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept