Citrusglacerad grön sparris med getostfyllda örtcrepes

4

Du behöver

Crepessmet:

  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 2,5 dl hackade gröna örter och blad: t.ex. basilika, ängssyra, rucola, bladpersilja och spenat
  • 2,5 dl mellangrädde
  • 3 st ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • salt
  • 0,5 st vitlöksklyfta, pressad
  • smör till stekning
  • 200 g getost att fylla med

Citrusglacerad grön sparris:

  • 1 kg grön sparris
  • 50 g pinjenötter, rostade
  • ruccolasallad

Citrusglaze/ matlagningsmarmelad:

  • 3 st limefrukter
  • 2 st citroner
  • 1 st apelsin
  • 1 kvist rosmarin
  • 4 msk honung

Gör så här

  1. Crepes:
  2. Mixa vin, vatten och örter i matberedare. Rör ner grädde, ägg och mjöl för hand. Mixa runt snabbt (annars blir smeten för tjock). Smaka av med salt och rör ner pressad vitlök. Låt smeten vila en stund.
  3. Värm en plättlagg med en aning smör. Den ska inte vara för het, då fastnar smeten för snabbt. Om pannan är för kall fastnar den å andra sidan inte alls. Så, lägg en sked smet i lagom varm panna och vicka pannan så att smeten täcker hela botten i ett tunt lager. Grädda på båda sidorna.
  4. Skiva getosten så tunt som möjligt och fördela på crepesen, droppa över lite olivolja och rulla ihop dem. Vid serveringen steks de snabbt i en panna eller värms i ugnen.
  5. Citrusglacerad sparris:
  6. Tvätta citrusfrukterna och riv skalet fint. Pressa ut saften och koka ihop saft och rosmarin tills hälften återstår. Tillsätt honung och strimlorna och koka lite till. Marmeladen är färdig när den känns som sirap.
  7. Häll upp den i rena små glasburkar och förvara dem i kylen.
  8. Skär bort den nedersta delen av sparrisen, och skala stjälken om skalet känns hårt.
  9. Koka sparrisen i saltat och sockrat vatten i ca 2-3 minuter, tag upp och spola dem med kallt vatten.
  10. Värm lite olivola i en panna och bryn sparrisen lite lätt, droppa över 1/2-1 msk av citronglazen och strö över pinjenötterna, skaka runt tills det börjar bubbla i pannan och glazen lagt sig runt sparrisen.
  11. Servera med ruccolasallad.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept