Basilika- och mozzarellabakad torsk med varm tomatsallad och grön olja

4

Du behöver

  • 4 st portionsbitar torskfilé
  • 2 bitar mozzarella
  • 3 msk olivolja
  • 1 kruka basilika
  • 1 st pressad vitlöksklyfta
  • salt och svartpeppar

Varm tomatsallad:

  • 4 st plommontomater
  • 1 tsk torkade örter, t ex Ölandsörter
  • salt och peppar
  • 1 msk socker
  • 3 msk olivolja
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • 3 msk balsamvinäger

Grön olja:

  • 1 kruka basilika
  • 1 bunt persilja
  • 1 kruka rucolasallad
  • 1 msk citronsaft
  • salt
  • 1 st pressad vitlöksklyfta
  • 2 dl olivolja

Gör så här

  1. Börja med att lägga torsken i saltat isvatten cirka 30 minuter.
  2. Lägg mozzarellaosten, basilikan, pressad vitlök, salt och peppar i matberedare. Kör igång och mata ner olivoljan tills det blivit en grön smet.
  3. Varm tomatsallad: Dela plommontomaterna i halvor, placera dem på ett ugnssäkert fat. Strö salt, peppar, socker och torkade örter över (ganska rikligt). Blanda olivoljan med pressad vitlök och droppa över tomaterna. Sätt in tomaterna i 175 grader varm ugn i cirka 30 minuter.
  4. Grön olja: Värm oljan till cirka 70 grader, kolla gärna med en stektermometer. Lägg persiljan, rucolan och basilikan i en matberedare. Likaså citronsaft, salt och vitlök, häll på den varma oljan och kör tills det blivit finfördelat och alldeles grönt. Sila av igenom en silduk.
  5. Tag ut tomaterna ur ugnen och droppa balsamvinäger över. Håll dem varma så länge.
  6. Tag upp torsken, torka av den och stek den gyllene i olja på båda sidor. Smeta över mozzarellakrämen på en sida och ställ fisken i ugnen och gratinera till fin färg.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept