Äppelconsommé med cider och glada sultaner

Du behöver

  • 1 kg äpplen (typ aroma)
  • 2 msk citronsaft
  • 1 liter äppelcider, torr sort
  • 1 liter vatten
  • 2 st vaniljstjälkar
  • 2 stänger ceylonkanel
  • 1 stjälk färsk dragon
  • 4 msk rårörsocker
  • 0,5 tsk melatin till gelé
  • 2 dl sultanrussin
  • 1 dl calvados
  • några msk äppelcider

Gör så här

  1. Tvätta och kärna ur äpplena, skala dem inte, skär dem i grövre bitar, fukta dem lite med citronsaft.
  2. Tag fram en rymlig gryta och strö i rårörsockret, låt sockret bli gyllenbryn, släck med cidern och vatten, akta det fräser! Koka loss sockret, tillsätt äpplena, de kluvna vaniljstängerna samt dragon och kanel, låt soppan puttra i ca 20 minuter, sila av, men tryck inte på äppelkoket, låt det bara hänga och rinna.
  3. Häll tillbaka soppan i grytan, smaka av ev. med mera socker, rör ut melatinet med lite socker och rör ner till soppan, koka upp igen och låt koka 2 minuter, drar av och låt kallna.
  4. Glada sultaner:
  5. Lägg 2 dl sultanrussin i en skål och häll
  6. Dl calvados + några msk äppelcider över, låt stå och svälla.
  7. Servera den iskalla soppan med kokta äpple- och pumpatärningar samt några russin i och lite hackad färsk dragon samt pumpakakan till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept