Hemlagad leverpastej

Du behöver

  • 500 g grislever (blötlagd i mjölk över natten)
  • 1 st hackad rödlök
  • 250 g späck
  • tunna skivor späck till formen, alt 2 msk smör
  • 2 hela ansjovisar (filéade), eller 1 liten burk filéer
  • 4 st ägg
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 2 tsk mejram
  • 3 msk sirap
  • aluminiumfolie

Gör så här

  1. Tag upp levern ur mjölken och torka av den och skär den i bitar. Skär späcket i mindre bitar.
  2. Smörfräs löken utan att den tar färg.
  3. Mal levern, späck, lök och ansjovisen genom mellangrov hålskiva på köttkvarnen (kan även köras i matberedare).
  4. Vispa ihop ägg, mjöl, grädde och arbeta ner det i levermassan under omrörning. Smaka av med salt, peppar och sirap.
  5. Stek en klick färs i stekpanna som smakprov. Färsen ska ha en "hög" smak.
  6. Klä botten och sidorna i en tvålitersform med späckskivorna eller smöra den. Häll smeten i formen. Täck med späckskivor eller smörskivor skurna med osthyvel. Täck formen med aluminiumfolie.
  7. Grädda i vattenbad i ugn, 175 grader, i ca 50-80 min.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept