Ostkaka med mandelglass och jordgubbskompott

Ostkaka med mandelglass och jordgubbskompott
Foto: TV4
Karin AnderssonTommy Myllymäki 2016
Karin AnderssonTommy Myllymäki 2016

Ostkaka med mandelglass och jordgubbskompott

11 ingredienser

Se fler recept från Mitt kök

Ingredienser

  • 400 g ostkaka, i 4 bitar
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 150 g strösocker
  • 6 äggulor
  • 0,5 vaniljstång, urskrapad
  • 1 gelatinblad
  • 1 dl sötmandel, skållad skalad och hackad
  • 4 dl frysta jordgubbar
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 vaniljstång

Gör så här

  1. Koka upp mjölk och grädde med en halv vaniljstång och gelatinblad.
  2. Vispa samman äggulor och 100g socker i en bunke.
  3. Häll på den varma gräddmjölken på äggulorna under vispning.
  4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud till 85 grader.
  5. Kyl genast ned och frys sedan glassen i glassmaskin.
  6. Tillsätt de karamelliserade mandlarna när glassen precis är klar och låt gå några varv.
  7. Karamellisera 50 g socker i en stekpanna och tillsätt mandel.
  8. Blanda runt och häll upp på oljat bakplåtspapper.
  9. Låt svalna och hacka sedan ned den karamelliserade mandeln i små
  10. bitar.
  11. Koka upp jordgubbar och socker hastigt låt svalna något.
  12. Värm ostkakan försiktigt på 75 grader tills den är 40 grader i mitten.