Kotlett a lá Korfu

Kotlett a lá Korfu
Foto: TV4

Kotlett a lá Korfu

Av: Karin - Luleå

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

Kotlett a lá Korfu med klyftpotatis. Karamelliserad körsbärstomat och kronärtsskocksKräm med kalamataoliver och kapris.

Vintips från Karin
Künstler Reichestal Pinot Noir (nr 99004)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

  • 700-800 g kotlettrad benfri (med fettranden kvar)
  • marinad (av 0,5 dl barbequesås)
  • 5 msk soja
  • 0,5 tsk hickoryessens (alt Liquid smoke)
  • 2 msk grillkrydda
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar
  • ca 1 dl färska kryddörter, finhackade (t ex färsk basilika, körvel, oregano, timjan alt frysta örter)
  • 1 burk kronärtskocksbotten
  • 1 citron, pressad
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 1 krm koriander, malen
  • 1 krm malen spiskummin, mald
  • salt
  • svartpeppar
  • salt
  • svartpeppar
  • 8 cocktailkapris (cocktail variant med skaft)

Gör så här

Kotlett

  1. Skär kryss i fettranden och marinera kotlettraden hel i bit i plastpåse cirka 1 timme.
  2. Grilla hel i ugn på 175 grader (efter förstekning) eller på grill med indirekt grillning, pensla med marinaden med jämna mellanrum.
  3. Använd kötttermometer och ta ut när den visar 72 grader.
  4. Låt vila inlindad i folie cirka 10 minuter. Skär sedan i cirka ½ cm tjocka skivor, häll över lite av skyn på skivorna.
  5. Låt kronärtskocksbottnarna rinna av, mixa i en matberedare.
  6. Pressa citronen och vitlöken och blanda i tillsammans med grekisk yoghurten.
  7. Blanda i kryddorna och smaka av med salt och peppar.
  8. Garnera med kapris.
  9. Blanda allt i en kastrull. Koka ihop på mycket låg värme, i ungefär en halvtimme.
  10. Skala potatisen och skär i klyftor, ringla olivolja över, rör om salta och peppra, stek i ugn 200 grader cirka 35-40 minuter eller tills potatisen är gyllenbrun och genomstekt, rör ned Kalamataoliverna när cirka 15 minuter återstår av stektiden.
  11. Servera i en skål garnera med finklippt krusbladig persilja eller körvel.