Färska jordgubbar och syltad ingefära

Färska jordgubbar och syltad ingefära
Foto: TV4

Färska jordgubbar och syltad ingefära

Av: Karin - Arvika

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

10 min

Färska jordgubbar och syltad ingefära toppad med yoghurt och havrekaka. Sommarfräsch dessert som passar bra efter en het afton!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

jordgubbar

  • 400 g färska jordgubbar
  • 2 tsk ingefära, hackad, syltad
  • 2 msk spad från ingefäran
  • 4 havrekakor med choklad, krossade
  • 1 dl grekisk yoghurt

Syltad ingefära

  • 200 g färsk ingefära
  • 2 dl vatten
  • 400 g strösocker

(Himmelska) havrekakor

  • 3 dl vetemjöl
  • 6,5 dl havregryn
  • 145 g smör, rumstempererat
  • 1,25 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl russin, hackade
  • 1,5 dl mörk choklad 70 %, hackad
  • 2 dl Marabou mörk choklad
  • 1,5 dl hasselnötter, hackade
  • 0,5 dl vatten

Gör så här

Jordgubbar

  1. Skölj och klyfta jordgubbarna och skär dem i bitar.
  2. Blanda jordgubbarna med syltad ingefära och spad.
  3. Varva jordgubbarna med yoghurt och grovkrossade kakor i ett glas.
  4. Servera.

Syltad ingefära

  1. Skala ingefäran och skär den i centimeterstora bitar.
  2. Koka sedan ingefäran mjuk i rikligt med vatten under ca en timma.
  3. Koka upp 2 dl vatten till lagen och lägg i den kokta ingefäran och låt sjuda ca en timma.
  4. Tag sedan upp ingefäran och lägg den i glasburkar.
  5. Koka ihop lagen på stark värme utan lock i ca 5 minuter.
  6. Häll lagen över ingefäran och sätt genast på lock.
  7. Förvara svalt.

Havrekakor

  1. Blanda mjöl, bakpulver, smör, socker, salt och havregryn så att konsistensen blir ungefär som brödsmulor.
  2. Tillsätt sirap, russin och vatten och blanda samman till en deg.
  3. Blanda slutligen i chokladen och nötterna.
  4. Rulla degen i en lång rulle och lägg den i kylskåpet i ca 30 minuter.
  5. Skär sedan degen i cirka 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakpapper på.
  6. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 10-15 minuter på 175 grader.
  7. Ta ut dem och låt dem svalna på ett ugnsgaller.