Rosmarin- och honungsäpplen

Rosmarin- och honungsäpplen
Foto: Daniel Hertzell

Gott som dessert efter en kall dag utomhus.

9 mars 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 st stora äpplen, ta din älsklingssort

Rosmarinlag

  • 2 dl vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk honung
  • 3 msk råsocker
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 1 bit citronskal
  • 1 bit hel kanel
  • 0,5 st vaniljstång eller lite vaniljsocker mot slutet

Gör så här

  1. Börja med lagen: Koka upp alla ingredienser och låt koka i cirka 5 minuter.
  2. Skala under tiden äpplena, skär dem i tunna kärnfria klyftor.
  3. Lägg ner klyftorna i den heta lagen och sjud äpplena i cirka 5 minuter. Koktiden beror på äppelsort. Känn med en sticka. Äpplena ska vara nätt och jämnt mjuka men inte mosiga, då är de klara. Låt dem kallna i lagen
  4. När äppelklyftorna kallnat är de färdiga att bjuda på. Men jag brukar ta upp äpplena ur lagen och låta den koka ihop till hälften för att koncentrera smaken ännu mer innan jag slår den över äpplena. Har ni lite calvados hemma, låt gärna en skvätt koka med i lagen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept