Mandelfylld panna cotta med kardemumma

4

Du behöver

Mandelfylld panna cotta med kardemumma

  • 5 dl vispgrädde
  • 2 blad gelatin
  • 1 vaniljstång
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor
  • lite kanel
  • Fyllning:
  • 80 g skalade hackade mandlar
  • 60 g marsipan eller mandelmassa
  • 1 droppe bittermandelessens
  • 2 msk apelsinlikör (t ex Grand Marnier) eller apelsinjuice
  • 2 släta bullar eller vetebröd
  • hallon till garnering
  • råsocker

Vaniljsmör:

  • 50 g smör
  • 1 vaniljstång

Honungsäpplen med rosmarin:

  • 1 stort eller 2 små äpplen
  • 1 ms blandhonung
  • 1 rosmarinkvist

Gör så här

  1. Mandelfylld panna cotta med kardemumma
    Lägg gelatinblad i kallt vatten ca 5 min.
  2. Koka upp grädde, socker, den delade vaniljstången, kardemumma och kanel. Låt puttra i ca 3-4 min. Krama ur gelatinbladen och lägg ner i den heta grädden, sila av och låt svalna lite.
  3. Rosta mandlarna i en torr panna tills de får en ljusbrun färg. Låt svalna. Rosta vetebrödet i samma panna tillsammans med lite smör (vaniljsmör) och 1 msk råsocker. Akta, det bränner lätt! Låt svalna och spara så länge.
  4. Riv marsipanen och rör ut den med lite likör eller juice och en droppe bittermandelessens.
  5. Blanda med de rostade mandlarna.
  6. Lägg en klick av fyllningen i portionsglas, häll den avsvalnade panna cottan över, men inte ända upp. Ställ kallt i ca 2 timmar, eller tills den har stelnat.
  7. Honungsäpplen med rosmarin:
  8. Skala och kärna ur äpplena, skär i grövre tärningar.
  9. Värm honungen tillsammans med rosmarinkvisten, låt den bubbla lite och tillsätt sedan äpplena, fräs dem tills de mjuknar lite, dra av och låt svalna.
  10. Tag fram panna cottan och skeda lite av honungsäpplena över, toppa med det rostade vetebrödet. Pudra över florsocker och pynta med rosmarin. Njut!
  11. Vaniljsmör
    Smält smör i en gryta. Skeda upp det klarade smöret och kasta bottensatsen. Skär eller klipp vaniljstången i 4 bitar. Lägg dem tillsammans med det klarade varma smöret i en bunke, täck med plastfolie och låt smöret stå i ca 30 min. Plocka upp vaniljbitarna, spola av dem och lägg dem att torka. De går fint att använda en gång till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept