Mandelpotatis- och purjolökssoppa

Mandelpotatis- och purjolökssoppa
Foto: TV4
Från Mitt kök

Recept på mandelpotatis- och purjolökssoppa är beräknat till 4 personer. Soppan serveras med lax och oxbringasmörgås.

Se hur man lagar rätten

här



Se fler recept från

Mitt kök


27 februari 2012
4

Du behöver

  • 8 st medelstora mandelpotatisar
  • 1 st purjolök
  • 7,5 dl spad från kokad oxbringa
  • 7,5 dl vatten
  • 25 g smör
  • 3 msk olivolja
  • 2 st lagerblad

Oxbringasmörgås

  • oxbringa
  • 4 skivor ljust surdegsbröd
  • 2 dl keso
  • 1 msk cidersenap
  • pepparrot
  • salt

Laxsmörgås

  • 200 g lax
  • 4 skivor surdegsbröd
  • 0,5 st fänkål
  • 0,5 st citron
  • 1 dl kesella
  • olivolja

Gör så här

  1. Soppa
    Skala och dela potatisen grovt.
  2. Skölj och strimla purjolöken.
  3. Svetta löken i smör och olivoljan, utan att ta färg.
  4. Tillsätt potatisen, timjan, lagerblad, oxbringaspad och vatten.
  5. Låt koka upp, sänk värmen och låt sjuda i cirka 40 minuter.
  6. Krossa soppan och servera genast.
  7. Oxbringasmörgås
    Blanda Keso, cidervinägersenap, salt och peppar.
  8. Rosta brödet.
  9. Skiva oxbringan tunt.
  10. Grovriv pepparroten.
  11. Bred ordentligt med senapscrème på den rostade mackan, lägg på den tunt skivade oxbringan, pepparroten och avsluta med smörgåskrasse.
  12. Laxsmörgås
    Hyvla Fänkålen tunt.
  13. Skiva laxen tunt.
  14. Råmarinera fänkålen och laxen med skal och saft från citron.
  15. Bred på kesella, rikligt med svartpeppar och lägg sen på laxen, avsluta med marinerade fänkålen.
  16. Garnera med smörgåskrasse.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept