Blomkålsgratäng med rökt skinka

koket.se
Blomkålsgratäng med rökt skinka
Foto: TV4
Karin AnderssonTommy Myllymäki 2016
Karin AnderssonTommy Myllymäki 2016

Blomkålsgratäng med rökt skinka

14 ingredienser

45 min

En krämig blomkålsgratäng, serveras med rökt skinka och fänkål- och apelsinsalsa.

Se fler recept från Mitt kök

Se Karin Andersson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g rökt skinka, skivad
  • 1 blomkål, skivat
  • 8 potatisar, skalade och tunt skivade
  • 0,5 l grädde
  • 2 dl mjölk
  • 4 klyftor vitlök, rivna

Salsa

  • 1 fänkål, tunt skivad
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 apelsin, zest, filéer och saft
  • 2 äpplen, tärnade
  • 1 knippe färsk timjan, finskuren
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Koka upp mjölk, grädde och riven vitlök i en stor kastrull.
  2. Tillsätt potatis och blomkål.
  3. Låt puttra några minuter, tills det börjar bli simmigt. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Häll upp i form och kör in i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

Salsa

  1. Blanda fänkål, schalottenlök, äpple, apelsin, zest och saft i en skål. Smaksätt med olivoljan, timjan, salt och peppar.
  2. Servera skinkan till.