Kardemummafläta

Kardemummafläta
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kardemummafläta

11 ingredienser

Vill du ha kaffebröd med mycket smak, men utan att det är allt för kaloririkt? Testa vår kardemummadoftande fläta!

Ingredienser

portioner
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 75 g smör, smält
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 1 ägg, till pensling
  • sesamfrön (eller vallmofrö)

Gör så här

  1. Blanda mjölk och smör. Värm till 37° och rör ut jästen. Arbeta in övriga ingredienser. Stöt kardemummafröna och vänd ner dem. Tillsätt till sist vetemjöl till en smidig deg. Knåda noga, täck och jäs 30 minuter.
  2. Knåda degen på lätt mjölat underlag. Dela degen på mitten. Dela sedan varje bit i tre delar. Rulla ut längder, fläta ihop dem tre och tre och vik in ändarna. Lägg flätorna på en plåt med bakpapper. Jäs övertäckta 30 minuter.
  3. Värm ugnen till 200°. Pensla med ägg, strö på frön och grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter. Låt svalna på galler.